Atjar Tjampoer:
Naar recept van Beb Vuyck:
100 gram witte kool fijn gesneden
100 gram taoge
100 gram sperzieboontjes in kleine stukjes gesneden
100 gram wortel fijn gesneden of grof geraspt
1/2 komkommer zonder schil en zaadjes
naar smaak rode en groene lombok fijn schuin gesneden
8 tot 10 flinke eetlepels witte azijn
Kruiden:
3 eetlepels ui, fijn gesneden
2 teentjes knoflook gesnipperd
1 rode lombok (spaanse peper) zonder pit en in lange repen gesneden
4 kemiri nootjes gepoft en geraspt
1 1/2 theelepel gember poeder (djahe)
2 theelepels koenjit (geelwortel) Pas op voor je kleding!!!
2 eetlepels witte basterd suiker (of meer even proeven)
1 stengel sereh (citroen gras)
zout naar smaak
Kook alle groenten even op met wat water en zout (niet te lang even blancheren is goed) en laat uitlekken en spoel koud.
Wrijf ui, knoflook, kemiri, gember, koenjit en zout met elkaar tot een brij voeg er de azijn en suiker aan toe en breng aan de kook. Als de azijn kookt voeg je de groenten er aan toe, als laatste de kool en taoge laat nog 1 minuut door koken en koel af.
Dit zuur blijft in een afgesloten (schone) pot ongeveer een maand goed, en wordt alleen maar lekkerder!
Credit: BebVuyck
Geen opmerkingen:
Een reactie posten