zondag 1 december 2013

Dim Sum

In onze jaren als twee verdienend stel, in afwachting van ons eigen Dim Summetje, gingen we bijna ieder weekend naar de Chinees om te Dim Summen.
Nu als papa en mama in crisistijd proberen we het een en ander zelf uit, uit kookboekjes, of van proeven bij de Chinees.
Hieronder alvast drie smakelijke hapjes:

Chinese Loempiaatjes 20 stuks

Voor de vulling:
2 teentjes fijn gehakte knoflook
2 theelepels geschilde gehakte verse gember
100 gr varkensgehakt, of gemalen speklapjes
100 gr gemalen kippenvlees/ kipgehakt
60 gr gemalen garnalen (rauw)
4 lente uitjes fijn gesneden
2 stengels bleekselderij fijn gehakt, of handje fijn gesneden bladselderij
2 wortel fijn gehakt, of grof geraspt
90 gr kool (witte, spits, of Chinese) in fijne reepjes gesneden
2 eetlepels oestersaus
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels kippenbouillon
1 theelepel sesamolie of eetlepel nam pla (thaise vissaus)

Bak bovenstaande een minuut of vier in een hete koekenpan of wok. ( Ik zag er het nut niet zo van in, maar door het vocht in de vulling spatten je loempiaatjes bij het frituren uit elkaar.) Dus wel doen :-)

20 mini loempia velletjes
leg het velletje in wieber vorm voor je schep een flinke eetlepel afgekoelde vulling in het midden van het vel, vouw samen tot een driehoek, vouw nu de zijkanten dicht, en rol op

frituur in 1 liter plantaardige olie van ongeveer 180 graden, loempia, of korstje brood moet meteen gaan bruisen als je het erin gooit.

Bron: recept gekregen van vrienden

Garnalentoastjes

Grote hit hier in huis, lekker en simpel te maken.

4 tot 6 sneetjes oud wit brood, korst verwijderd en in driehoekjes gesneden. ( 4 per sneetje brood).

Vulling:
500 gr. rauwe garnalen schoongemaakt
2 teentjes knoflook
2 theelepels geschilde gehakte gember
1 theelepel suiker
1/2 theelepel zout
1 eetlepel maizena
1 eiwit
1 theelepel sesamolie
4 lenteuitjes fijn gehakt

voor het paneren:
2 eieren losgeklopt
125 gr paneermeel

Hak alle ingredienten voor de vulling heel fijn, of gebruik een keukenmachine om fijn te malen.
Beleg de uitgedroogde driehoekjes brood hiermee. Bestrijk de randen en bovenkant van het mengsel met los geklopt ei en wentel door het paneermeel. Frituur in hete plantaardige olie.

Serveer met een lekker chili sausje.

Bron: recept gekregen van vrienden

Bij bovenstaande receptjes, en bij bijvoorbeeld garnalen in tempurabeslag serveer ik altijd twee makkelijk maar lekkere sausjes:

ChiliSaus

Zelf ben ik van hot hot hot... maar voor gasten meng ik simpel zoete en pittige chilisaus (naar smaak) tip, Eagle Sauce, is de lekkerste chilisaus, te koop bij goede toko's.

Koriander Limoen Saus

2 limoentjes uitgeperst (snijd door de helft en draai op vork)
Flinke eetlepel sojasaus (geen ketjap)
2 theelepels geraspte gula djawa of bruine suiker
1 spaanse peper fijn gesneden met of zonder pitjes
2 eetlepels fijn gehakte koriander
Scheutje rijstwijn of scheutje sherry

Bron: Eigen recept

Gestoomde Inktvis in Sojasaus met Koriander voor 4 personen

Inktvis lijven, te koop bij toko.
Paksoi ( halve stronk)
Koriander
Sojasaus
Spaanse peper

Bak de Paksoi, snel om en om in een wok of hete koekenpan met plantaardige olie, leg op bord.
Stoom de inktvis gesneden in plakjes in een stoommandje of in een vergiet in een pan met weinig heet water.
Leg de inktvis op de Paksoi, giet de sojasaus ( ruim) erover en bestrooi met ringetjes van Spaanse peper en fijn gehakte Koriander.

Bron Receptje geproefd en gestolen van de Chinees

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten