woensdag 16 januari 2013

Boter Bier Brood

voor 4 personen

350 gr meel
25 gr. gist
1 tl. zout
1 tl. suiker
1 flesje donker bier (eventueel nog wat water, afhankelijk van de binding van de bloem)
100 gr roomboter (liefst met grof zeezout)

meng de gist met de suiker en een klein beetje water, maak hiervan een schuimig papje.
meng de droge ingrediënten in een kom en voeg hier de gist aan toe, voeg langzaam het bier toe en kneed tot een samenhangend geheel, mocht het deeg te droog zijn, voeg dan beetje bij beetje een klein beetje water toe.
Laat het deeg een half uurtje rusten in een kom afgedekt met een schone theedoek.
Kneed het deeg na een half uurtje nog eens licht door en bestuif kom licht met bloem zodat het deeg niet kan gaan plakken. Laat nog eens 2 uur rijzen.
Verwarm oven voor op 210 gr. Smelt de boter en beboter het bakblik (cakevorm of springvorm) giet de helft van de boter onder in het blik en leg hierop het deeg. Maak met een mes een snede in het deeg en giet hierin de overgebleven boter.
Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar in de oven.

Lekker met kaas worst etc.

Bron: dit recept is samengesteld uit een recept uit het Magimix kookboek en een recept van Rudolp van Veen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten