woensdag 16 januari 2013

Proeverij van Geitenkaasjes (en gedroogd fruit)

Heerlijk nagerecht gemaakt met Kerst 2012

Ingrediënten

Gekarameliseerde abrikoos

  • 4 gedroogde abrikozen
  • 1 mandarijn
  • 1 el honing

‘Espresso’ dadels

  • 4 dadels
  • 100 ml espresso
  • 0.5 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 tl honing

Vijgencompote

  • 100 g gedroogde vijgen
  • 2 takjes tijm
  • 50 ml lauw water
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 2 blaadjes salie
  • 75 g Taggiasche olijven
  • 2 el notenolie

Geitenkazen

  • 4 jonge geitenkaasjes (crottin de chavignol)
  • 175 g geiten blauwschimmelkaas
  • 150 g oude Hollandse geitenkaas

Extra nodig

Keukenmachine

Gekarameliseerde abrikoos voor bij de jonge kaas
Wel de abrikozen minstens een uur in lauw water. Haal ze uit het vocht en dep ze goed droog.

‘Espresso’ dadels voor bij de blauwschimmel kaas

Snijd de dadels aan een kant open, haal de pit er uit en schenk de espresso over de dadels. Kneus het kaneelstokje en de steranijs en strooi over de dadels. Roer de honing erdoor en laat minstens 15 minuten marineren.

Vijgencompote voor bij de oude kaas

Snijd de vijgen in grove stukken en ris de tijm. Pureer de vijgen met lauw water, balsamicoazijn, tijm, salie, olijven en notenolie in de keukenmachine fijn.

’s Avonds afmaken:

Kaas
Laat de geitenkazen circa 15 minuten voor het serveren op kamertemperatuur komen.

Abrikozen

Verhit een paar druppels olie in een kleine koekenpan en rooster de abrikozen op hoog vuur. Voeg rasp en sap van een halve mandarijn en honing toe. Laat in 1-2 minuten tot stroperig karamelliseren.

Opmaak bord

Halveer de jonge geitenkaas en leg op elk bord twee helften. Leg er twee halve warme abrikozen op. Snijd de blauwschimmel in vier stukjes. Halveer de dadels en leg ze op de kaas. Sprenkel er wat druppels espresso over. Snijd de oude geitenkaas in stukjes, verdeel naast de andere kazen. Vorm met twee koffielepels een quenelle van de vijgencompote en leg er naast.

Tip: Leg de kazen in volgorde van eten. Van links naar rechts: jonge kaas, schimmelkaas, oude kaas.
Schenk er een zoete sherry bij..
Bron: Angelique Schmeinck, 24 Kitchen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten