Ingrediënten
Gekarameliseerde abrikoos
- 4 gedroogde abrikozen
- 1 mandarijn
- 1 el honing
‘Espresso’ dadels
- 4 dadels
- 100 ml espresso
- 0.5 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 1 tl honing
Vijgencompote
- 100 g gedroogde vijgen
- 2 takjes tijm
- 50 ml lauw water
- 1 tl balsamicoazijn
- 2 blaadjes salie
- 75 g Taggiasche olijven
- 2 el notenolie
Geitenkazen
- 4 jonge geitenkaasjes (crottin de chavignol)
- 175 g geiten blauwschimmelkaas
- 150 g oude Hollandse geitenkaas
Extra nodig
Keukenmachine
Gekarameliseerde abrikoos voor bij de jonge kaas
Wel de abrikozen minstens een uur in lauw water. Haal ze uit het vocht en dep ze goed droog.
‘Espresso’ dadels voor bij de blauwschimmel kaas
Snijd de dadels aan een kant open, haal de pit er uit en schenk de espresso over de dadels. Kneus het kaneelstokje en de steranijs en strooi over de dadels. Roer de honing erdoor en laat minstens 15 minuten marineren.
Vijgencompote voor bij de oude kaas
Snijd de vijgen in grove stukken en ris de tijm. Pureer de vijgen met lauw water, balsamicoazijn, tijm, salie, olijven en notenolie in de keukenmachine fijn.
Wel de abrikozen minstens een uur in lauw water. Haal ze uit het vocht en dep ze goed droog.
‘Espresso’ dadels voor bij de blauwschimmel kaas
Snijd de dadels aan een kant open, haal de pit er uit en schenk de espresso over de dadels. Kneus het kaneelstokje en de steranijs en strooi over de dadels. Roer de honing erdoor en laat minstens 15 minuten marineren.
Vijgencompote voor bij de oude kaas
Snijd de vijgen in grove stukken en ris de tijm. Pureer de vijgen met lauw water, balsamicoazijn, tijm, salie, olijven en notenolie in de keukenmachine fijn.
’s Avonds afmaken:
Kaas
Laat de geitenkazen circa 15 minuten voor het serveren op kamertemperatuur komen.
Abrikozen
Verhit een paar druppels olie in een kleine koekenpan en rooster de abrikozen op hoog vuur. Voeg rasp en sap van een halve mandarijn en honing toe. Laat in 1-2 minuten tot stroperig karamelliseren.
Opmaak bord
Halveer de jonge geitenkaas en leg op elk bord twee helften. Leg er twee halve warme abrikozen op. Snijd de blauwschimmel in vier stukjes. Halveer de dadels en leg ze op de kaas. Sprenkel er wat druppels espresso over. Snijd de oude geitenkaas in stukjes, verdeel naast de andere kazen. Vorm met twee koffielepels een quenelle van de vijgencompote en leg er naast.
Tip: Leg de kazen in volgorde van eten. Van links naar rechts: jonge kaas, schimmelkaas, oude kaas.
Laat de geitenkazen circa 15 minuten voor het serveren op kamertemperatuur komen.
Abrikozen
Verhit een paar druppels olie in een kleine koekenpan en rooster de abrikozen op hoog vuur. Voeg rasp en sap van een halve mandarijn en honing toe. Laat in 1-2 minuten tot stroperig karamelliseren.
Opmaak bord
Halveer de jonge geitenkaas en leg op elk bord twee helften. Leg er twee halve warme abrikozen op. Snijd de blauwschimmel in vier stukjes. Halveer de dadels en leg ze op de kaas. Sprenkel er wat druppels espresso over. Snijd de oude geitenkaas in stukjes, verdeel naast de andere kazen. Vorm met twee koffielepels een quenelle van de vijgencompote en leg er naast.
Tip: Leg de kazen in volgorde van eten. Van links naar rechts: jonge kaas, schimmelkaas, oude kaas.
Schenk er een zoete sherry bij..
Bron: Angelique Schmeinck, 24 Kitchen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten