vrijdag 22 april 2016

Gevulde gestoomde aubergine (Chinees)

Dit recept is een van de beste recepten die wij ooit zelf gemaakt hebben. We kennen dit recept van de vele Dim Sum uitjes die wij in het verleden gemaakt hebben, en het is precies zoals wij bij de Chinees aten, Tip dus!

Ingrediënten:

Twee tot drie dunne aubergines

Snijd deze in plakjes van een halve centimeter, snijd een keer door, snijd de volgende keer net niet door. Het is de bedoeling dat je een soort envelopjes krijgt die ja kan vullen, snap je het nog??

Maak nu de vulling met de volgende ingrediënten:

300 gram gepelde grote garnalen (die van Lidl zijn prima)
150 gram speklap, of kipfilet
1 tlp zout
1/2 tlp suiker
1/4 tlp gemalen witte peper
2 tlp sesamolie
2 eetlepels olie (ik gebruik zonnebloem)
2 tlp Shaoxing wijn of droge sherry
2 keer wit van een ei
4 lente uitjes (stengels) fijn gesneden

Snijd deze ingrediënten heel fijn zodat je een fijn gehakt krijgt, of als je in de luxe positie bent zoals ik, maal het tot gehakt in je keukenmachine.

Maak nu eerst de saus:

Ingrediënten:

2 tlp plantaardige olie (geen olijf)
1 tlp sesamolie
2 teentjes knoflook heel fijn gehakt, of geperst
2 cups kippenbouillon ongeveer 400 ml schat ik (cups zijn te koop bij AH)
2 eetlepels oestersaus
2 tlp sojasaus
naar smaak zout (voorzichtig) en gemalen witte peper

Maak een papje van maizena en bind het geheel ( ongeveer een eetlepel met een scheut water)
ZET UIT!

Vul nu de aubergine en bak ze langzaam in de olie tot dat ze een mooi kleurtje hebben, zet ze apart en stoom ze in een stoompan, op bakpapier, of in een vergiet boven een pan met water met bakpapier, leg ze wel op een bord, want de sappen willen we nog gebruiken.

Voeg nu het sap dat vrij is gekomen bij het stomen toe aan de saus, deze moet mooi gebonden blijven.

Leg nu de gevulde aubergine op een schaal, overschenk met saus en garneer met het fijn gesneden groen van de resterende lente ui.

Dit gerecht kan goed gebruikt worden als onderdeel van dim sum, maar kan ook als hoofdmaal dienen, ik vind het extra lekker met Chinese gefrituurde sambal.

Lekker!!!

Ik heb dit recept vertaald naar het Nederlands het originele recept komt van: http://thewoksoflife.com/



Geen opmerkingen:

Een reactie posten