vrijdag 22 april 2016

Sambal Goreng Tempeh Peteh


Dit heerlijke recept is echt een van mijn favorieten uit de Indische keuken!

Ingredienten:

1 blok tempeh
5 dl olie om te frituren (geen olijfolie)
ongeveer vijf lepels olie om te bakken
1 grote ui of vijf sjalotjes
3 tenen knoflook
3 of vier rode lomboks (spaanse pepers)
1/2 eetlepel assam (tamarinde pasta)
1 a 1 1/2 dl water
2 tot drie eetlepels ketjap manis van goede kwaliteit
100 gram petehbonen fijn gesneden

Boemboe:

2 blaadjes daon salam
2 blaadjes tot 4 blaadjes djeroek poeroet
1 spriet sereh (citroen gras) gekneusd
2 plakjes laos van ongeveer een halve centimeter dik
1 theelepel trassi
2 tot vier theelepels gula djawe (javaanse rietsuiker) of bruine suiker
zout naar smaak

Snijd de tempeh in dunne plakken en daarna in dunne reepjes, frituur ze in de olie (in kleine porties) tot vrij donker (anders worden ze weer slap in de saus) goed laten uitlekken op keukenrol. 

Snijd de uien en de knoflook fijn en fruit deze in de vijf eetlepels olie glazig. Snijd de lomboks schuin in dunne plakjes en fruit die samen met de uien en knoflook mee.

Los de assem op in water en voeg dit toe evenals de ketjap manis laat inkoken tot licht stroperig voeg nu de petehbonen toe en laat een minuut of twee mee koken, voeg dan de tempeh toe.
Het gerecht moet droog zijn. Je kunt voor het opdienen de blaadjes, loas en sereh verwijderen maar dat hoeft niet.

Als het gerecht niet opgaat (dat is hier altijd wel het geval) dan kun je het in een afgesloten pot in de koelkast ongeveer een week bewaren.

Selamat Makan!

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk. Eengroot nadeel is echter dat we wel een uitgebreide boemboe hadden gemaakt maar geen idee wanneer we het zouden moeten gebruiken. het komt in het gehele recept namelijk niet meer terug....... We hebben het in een ander recept opgezocht en alsnog (te laat) tegevoegd. de smaak heeft er niet onder geleden want die is echt TOP> Een aanrader !!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen